10 tips att handla sockerfri mat billigt!

camilla hiller livsstil & wellness sockerfritt May 12, 2020

Jag ser ofta att människor beklagar sig över dyr mat och att det inte går att vara sockerfri med en låg budget. Vad som ligger bakom den åsikten är nog en del okunskap och brist på research.  Som allt annat här i världen handlar det om prioriteringar och dessutom kanske en rannsakan över hur man lever i övrigt och vad som är viktigt för just mig själv. Det är t ex svårt att ta en person som lägger stora pengar på sin rökning på allvar när den klagar på att det är dyrt att äta sockerfritt.

Vi vill påstå att det med tid, kunskap och engagemang är väldigt lätt att sänka sin matbudget och äta sockerfritt. Det fina med att bli sockerfri är att volymen mat man stoppar i sig oftast blir mindre för suget av mat försvinner successivt. Man kan kallt räkna med att det tar 90 dagar för kroppen att bli ren från socker.

Dessutom äter man mindre i mängd när man blir sockerfri. När suget blir mindre och försvinner äter man per automatik mindre. Fettrik sockerfri och glutenfri kost utan sötningsmedel ger dig mindre sug.

Så hur gör man för att sänka sin matbudget OCH bli sockerfri?

  1. Engagemang  – det krävs att du har ett intresse för din hälsa och ekonomi och att du bestämt dig för att använda de verktyg som bjuds även om det tar tid. Kolla all reklam med extrapriser du får i brevlådan och gå igenom vad du skall köpa vart. Det är för dig (och din familj) du skapar det bästa. Involvera familjen. Alla kan hjälpa till. Det går alltid bäst när det är något man vill istället för något man tycker att man måste.
  2. Tid – blir din stora investering för bättre hälsa till mindre pengar. Att jaga en lägre budget kräver istället tid. Ju mer erfarenhet du får av ditt engagemang, ju kortare tid tar ju så klart allt. Det går inte att vinna utan att träna. Omfördelning av tid man lägger på tiden i köket gör det lättare. När man väl lagar tar det längre tid men tillfällena är färre. Tiden är dock bara en faktor i början innan du lärt dig vilka fallgropar som finns i livsmedelsindustrin. 
  3. Planering – är a och o om du skall lyckas. Kolla alla stormarknaders erbjudanden och köp från flera olika. Många har idag hemkörning om du inte vill åka runt. Det du då sparar är tid och får lägga ut i pengar med utkörning. Gör en matplan och håll dig till den.
  4. Storhandla – gör inga små panikköp, det kostar så mycket mer än du tror. Köp stora förpackningar för de är alltid billigare än små. Handla sällan och mycket iställetför ofta och litet. 
  5. Storkok – en suverän grej för att lyckas hålla nere budgeten. Kanske kan du lyssna med vänner om ni skall införa en storkoksdag tillsammans för att umgås samtidigt som ni lagar mat. Som student eller låginkomsttagare är nog ett begagnat frysskåp en investering som hjälper dig hålla kostnaderna nere under studietiden eller med begränsad ekonomi. Att leva med bara ett frysfack i kylen är en mycket dålig affär. När du lagar mat, laga mer mat än du ska äta och frys in. Viktigt när det uppstår stressade dagar där snabbmat och färdigmat blir frestande.
  6. Förvaring – se till att du har burkar av olika slag. Många rätter går utmärkt att frysa in i plastpåsar som är väldigt billigt på affärer som dollarstore och överskottsbolaget.
  7. Livsmedelstips – vart är det billigast? Nedan är vår koll presenterad:

kryddor – Dollarstore eller överskottsbolaget, dock ej ekologiska

Get & fårost – Lidl är billigast och Ica Maxi har bäst sortiment med en del små leverantörer som har mycket fina produkter. I ostdisken finns oftast getost som är rivbar till gratänger etc. 

kaffe & sockerfritt te – Willys, Apotea.se

Ekologiska produkter, ej färskt – Coop & Willys

Frukt och grönt – Willys, Lidl och coop storsatsar på ekologiskt till billig peng.

Kött och fisk – ICA Maxi men helst.....köp direkt av bonde för ett helt år för det är bäst och billigast. Flera av de stora Coop har frys med bara viltkött som är ett bra val.

Konserv i tetra - Willys, här älskar jag Garants kokosgrädde som är helt överlägsen för matlagning och bakning. 

Frysta produkter (bär, grönsaker skaldjur och fisk)- Willys har bra ekologiskt prisvärt sortiment

Sockerfria ekologisk specialprodukter – Coop eller på nätet.

Kokkosolja – lidl eller Ica eller via pricerunner på nätet.

Kosttillskott –bör vara helt utan ingredienser som socker, sötningsmedel, soja, gluten, mjölk, karragenan och andra tillsatser. Omega 3 rekommenderas Rosita  eller med citronsmak och i lägre prisklass Möllers Tran fiskleverolja med citronsmak. Billigast är den på Apotea.se där jag köper flera samtidigt för att få fraktfritt eller delar beställningen med en vän. Regel nummer ett är fortfarande LÄS INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN!  

8. Dryga ut din mat – En köttfärssås kan t ex bli en gryta med rivna morötter, kål, lök, som är billigt. Eller gör en Köttfärsgratäng som är både dryg och billig. Krossade tomater, rotsaker, champinjoner etc billigt att dryga ut med. 

9. Baka själv – Frys in färdigskivat för att kunna tinas upp snabbare och göra mindre förpackningar. Fina basrecept för bröd i boken Sockerfri fastfood

10. Odla själv – Jo, det går till och med i lägenheten! Mungbönor är väldigt nyttigt och gott. Det är också väldigt lätt att odla själv. Mycket billigt och perfekt till all mat och som ingrediens i din sallad. Detsamma gäller groddar! Bara att sätta igång! Välj ekologiska. 500 gram blir enorma mängder groddar att äta så du kan göra nya var tredje dag bara genom att hälla på vatten på groddarna. Sallad som nästan är slut som t ex romansallad eller cosmopolitan sallad kan man vattna så skjuter den fart på ny sallad. Själv har jag köpt tomatplantor i stället för blommor i köksfönstret. Lätt att odla inne i lång blomlåda är också t ex ärtskott.

Känns listan vi delat med oss av lätt eller svår? Är du värd ditt eget engagemang för att må bättre?  Vad har du som sockerfri för egna tips till den som skall sätta fart mot ett sockerfritt liv? Du som är tveksam till sockerfritt liv, hur går tankarna? Ge mig gärna dina synpunkter i kommentarerna. 

Lycka till mot ett sockerfritt liv med lägre budget! Minns att dina prioriteringar styr resultatet.  Intressant är det att följa stormarknadernas utveckling av ett sundare sortiment till bättre pris.

 Camilla Hiller, Författare & sockerfri i 9 år

Mejl: [email protected]

Min instagram

Min Facebook

Min Linked in

Dreamcoast Facebooksida

Dreamcoast Facebookgrupp livsstil och wellness

Dreamcoast Facebookgrupp Konst & kultur 

Dreamcoast Instagram

Dreamcoast Youtube