Nio år som sockerfri - 3 myter om sockerfritt liv!

camilla hiller livsstil & wellness sockerfritt May 12, 2020

Ingen klagar på maten jag serverar men få inför den i sina liv. Jag märker att många av de jag serverat sätter upp murar för sig själva och målar upp myter de själva tror på som försvårar det som egentligen är så oerhört bra och många gånger ger de resultat de behöver. 

Under mina nio år som sockerfri har jag mött många olika reaktioner och vanföreställningar om hur det är att vara sockerfri. Sanningen är den att jag verkligen aldrig trodde att jag skulle klara av en nolltolerans mot socker i nio år. Sanningen är den att jag nog inte ens trodde på nio veckor eller nio månader. 

Jag har blivit kallad sockerfascist, fanatiker och blivit ombedd av livsmedelsindustrin att tonan ner mig. Jag tog det bara som att jag de facto var något på spåren. Startade en sajt för att komma ut med budskapet och hann med en del innan jag blev sjuk. Innan jag blev sjuk kom boken ADDICTED, min självbiografi om livet mot ruinens brant med sockret som huvudingrediensen i livet och 205 kg tung. En bok om ett ätstört liv med konstant påtänd dimhjärna . Ett liv som skadat mig och andra stort som jag fortfarande jobbar på att läka. Ett liv som är resultatet av stora trauman och vidriga hemligheter jag som barn fått bära när jag växte upp. Idag förstår jag hela bilden och har lämnat en dysfunktionell tillvaro bakom mig  och skapat mig ett nytt liv tack vare den hjärnskada jag fått av komplikationerna efter en överviktsoperation. 

Det bästa som kunde hända var att skadas och tvingas in i en helt ny resa med mig själv. Känner bara tacksamhet över det idag. Ett nytt liv öppnade sig även omm de varit en jobbig resa. Det jag är mest tacksam över är att jag ALDRIG gav vika för förnedringen från andra, särskilt i vården, över mitt beslut att leva sockerfritt. Jag vägrade skämmas över att jag levt och lever med kylväskor under sjukhusvistelser och resor. Vägrade skämmas över mina behöv att förklara och lära restaurangpersonal och kockar att jag inte vill äta maizenaredning trots att den är glutenfri eftersom majs inte står på en sockerberoendes matllista. 

Det fanns en tid när jag höll på att äta ihjäl mig 200 kg tung iklädd skammens krona när jag drog kundvagnen genom stormarknaden full av min drog och hemska blickar ner i kundvagnen och av kassörskan när jag skulle betala. Hon behöver ingett av det där stod det på skamkronan jag bar.

När jag blev sockerfri bestämde jag mig för att inget skulle få mig att skämmas över min nya livsstil någonsin. En enda dag i taget gav jag mig själv pepp, kunskap och kraft. Jag skulle fasen inte skämmas över att jag lyckas en dag i taget att hjälpa mig själv.  Det gjorde mig starkare. Har lärt mig mycket om människors omedvetna sockerberoende och hur många sagt "men jag har inte såna problem som du." Nä, det hade inte jag heller förrän beroendet med tiden åt mig inifrån och ut. 

Så, vilka myter vill jag nu avliva? 

Myt nr 1

Det är omöjligt att vara sockerfri länge! 

- Bevisligen har alla som påstår detta fel. Jag har hittat egna men också på min resa,  hjälp med olika verktyg som jag villigt plockat upp och testat under en längre tid då mina egna sätt tidigare bevisligen inte fungerade. Jag var tvungen att göra annorlunda än vad min egenvilja ville. 

Varför fungerade det och hur var det möjligt att stå ut  i sötsug och med ständiga besök i sockerträsken (affärerna)? Jo, jag klev in på 12 - stegsmöten, lämnade stresslivet bakom mig och ändrade attityd och vokabulär. Istället för att säga till mig själv att det där får jag inte äta började jag säga att det där VILL JAG INTE äta. Det viktigaste var att jag aldrig tänkte att jag skall vara sockerfri länge. Varje morgon har jag vaknat med orden:  "- Bara för idag ska jag vara sockerfri för det är det jag verkligen vill." Nästa morgon tog jag samma beslut igen.  I skrivande stund har jag nu passerat 3400 dagar som sockerfri. Samma beslut varje dag utan fokus på att försöka greppa allt på en gång har nu blivit 3400 dagar. 

Myt nr 2

Jag får aldrig mer äta något gott nu som sockerfri!

Kanske den största myten någonsin. Smaklökarna fungerar bättre utan junkfood, ren mat är magiskt gott. RENA SMAKER blir levande i munnen. Även vetskapen att det är bra mat jag äter och som i mitt fall ofta närproducerat och ekologisk ger mig en nöjdhet över måltiderna jag inte haft innan. Ingen klagar på min mat. Jag får beröm för den och mina gäster är nöjda länge istället för tillfälligt mätta. 

Myt nr 3

Nu får jag aldrig mer unna mig något som sockerfri!

Det går att laga allt från nuggets och burgare till sylt och glass helt sockerfritt och detta med uttrycket att unna sig är ett riktigt gissel för att det handlar alltid om mat och sötsaker eller alkohol. Vår syn på själva uttrycket är mer problemet än vi förstår. Jag unnar mig andra saker än mat. En resa, en onlinekurs, andra upplevelser och ibland ett klädesplagg eller en massage. 

Vad är de största vinsterna?

Dimhjärnan är väck, jag är gladare och har mer energi, sockret äger mig inte längre, jag älskar livet igen och insikterna är många men den viktigaste är att min resa pågår fortfarande och att en dag i taget gäller livet ut. 

Migränen försvann, en svullen och uppblåst spänd kropp mage är ett minne blott. Jag är gladare och har ett lättare sinne idag än tidigare. Min depression försvann. Min kropp och själ bär inte samma stress längre. Vinster hela vägen. Jag har också fått ett större intresse och en större kunskap om hur min kropp faktiskt fungerar och börjat se och känna mina egna behov som människa på ett annat sätt än tidigare. 

Camilla Hiller, Författare, sockerfri i 9 år

Mejl: [email protected]

Min instagram

Min Facebook

Min Linked in

Dreamcoast Facebooksida

Dreamcoast Facebookgrupp livsstil och wellness

Dreamcoast Facebookgrupp Konst & kultur 

Dreamcoast Instagram

Dreamcoast Youtube