Tanter, drömmar och en kille från landet

oskar karlsson personligt May 19, 2020

Jag växte upp i den lilla byn Bredbyn utanför Örnsköldsvik, formade mig själv utifrån vad andra tyckte var bra och har än inte valt en så kallad väg att gå i livet om det nu finns någon sådan. Det jag försöker säga är att jag utifrån min uppväxt och kännedom av mig själv vill ifrågasätta normer och ideal för att istället resonera ärligt med mig själv vad jag egentligen tycker och känner inombords.

Nog snack om det och mina tankesätt, det kan vi babbla om i all evighet så vi tar det en annan gång. Nu till historien om hur jag träffade DreamCoast och varför jag befinner mig här idag.

Allt började med en kamera. Våren 2017 köpte jag en ny smartphone, en Samsung Galaxy S8 som jag just nu faktiskt skriver denna blogg på. Det var en helt ny design jag aldrig sett tidigare med en stor display, rundade kanter och en riktigt bra kamera. Kameran i sig var väl inte speciellt märkvärdig eller enastående utan det var det faktum att i kamera-appens layout fanns det en inställning som hette "PRO" och när jag valde det kom en massa alternativ upp. Jag testade att ändra värden på de olika siffrorna och funderade varför vissa siffror gjorde bilden ljusare, andra mörkare och vissa ändrade t.o.m. färgerna.

 Nyfiken sökte jag på Youtube och fann en massa olika tutorials på kamerainställningar. I alla exempel använde dem systemkameror som utgångspunkt och när jag även fick se motiv som fotograferna skapat med deras specifika inställningar blev jag helt fast. Jag ville också kunna göra det där och då behövde jag en kamera, en riktig en.

Sommaren gick och jag lyckades samla ihop pengar och köpte på hösten min första kamera, en Fujifilm X-T20 med deras kitobjektiv Fujinon XF 18-55mm f/2.8 - 4.0 OIS.

Nu spolar vi fram en bit till mars 2019. Jag har under ett och ett halvt år sprungit runt och tagit mängder med bilder, sett timvis med tutorials på Youtube och hört väldigt många som påstått att jag kan tjäna pengar på min lilla hobby. Där och då som "vuxen" (i mindre än ett halvår, fyllde 18 år 1 november 2018) startade jag ett eget företag. BlobbarPhoto blev namnet på min firma för foto- och videoproduktion, namnet "Blobbar" är mitt smeknamn.

Den främsta anledningen till att jag startade var för att inte gå miste om chanserna till uppdrag eller kunder som var intresserade av mitt arbete men även som en spark i ändan för mig själv att lära mig något nytt om ekonomi, företagande och nya tankesätt.

Första mötet med DreamCoast skedde innan de ens hade startat. Min mor hittade en kurs för unga entreprenörer som hölls hemma i min hemby Bredbyn. Ung Landsbygdsentrepenör by Technichus var kursen som introducerade mig för många nya människor, tankar och idéer men här mötte jag även Camilla Hiller.

Hon föreläste om sociala medier och hur viktigt det är för landsbygden att ta vara på det här verktyget, hon menade att vår framtid hängde mycket på det. Jag skrev så pennan glödde, jag ville komma ihåg allt! Camilla lärde mig också att vara öppen och ärlig mot mig själv när man tar in feedback då hon, vad jag upplevde då, fullständigt "sågade" min hemsida som direkt fick mig att vilja gå till försvar. Hur som helst var det ett speciellt möte och något jag inte skulle glömma.

När sommaren var över började mitt sista år på skidgymnasiet där jag i fyra år har studerat skidskytte, jag har spridit ut studierna på fyra år för att hinna med. Plötsligt en dag ringer telefonen, det är Camilla. Hon sökte en videograf och jag tänkte att "ja nog kan jag filma någon video eller så" men aldrig hade jag en tänkte på att det skulle bli något större.

 Jag blev erbjuden en "testrunda" eftersom de redan hade testat med en annan filmare som inte fungerat alls. Eftersom jag var Camillas andra förslag till chefredaktören Lena Nordlander kände jag lite press på mig själv.

 Hur som helst, allt gick bra, även jag tyckte det blev bra trots att jag innan varit något vilsen i deras mål och syfte. Här började jag märka att något var annorlunda, Camilla och Lena uppskattade videon men mest av allt och kanske anledningen till att jag sitter här idag, de uppskattade mig som person. Jag var helt paff. Tankar som ”var det här en bluff” dök upp, spelade de för att lättare få mig på kroken eller gillade de faktiskt mig som person?

 Allt detta var något av en chock för mig, jag insåg att min personlighet faktiskt var avgörande, hur bra eller proffsig jag var på att fotografera och filma så var personligheten mer värd för dem. Där och då insåg jag att det här DreamCoast, det vill jag hoppa på!

Idag, tack vare tanterna i Dreamcoast så är jag nu med i ett team och ska satsa heltid på film och foto. En dröm ska nu göras till daglig verklighet. 

Nå, det var min lilla historia om hur jag hamnade i DreamCoast och träffade alla dessa härliga människor.

Härligt att äntligen få skriva här på bloggen. Ha det bäst!

Oskar Karlsson, Fotograf & filmare

Om ni har några frågor eller bara vill chatta lite så hittar ni mig här:

Mail: [email protected]

Dreamcoast Facebooksida

Dreamcoast Facebookgrupp livsstil och wellness

Dreamcoast Facebookgrupp Konst & kultur 

Dreamcoast Instagram

Dreamcoast Youtube

Instagram: @blobbarphoto

Instagram: @blobbar

Facebook: BlobbarPhoto

Youtube: Oskar Karlsson