Håll Sverige rent!

lissla hallin naturen personligt May 12, 2020
 

Jag och Greta Thunberg tänker hålla Sverige och världen rent! 

Berget av skräp i världen bara ökar och ökar, det är plast i haven och plast på land, fullt av onödiga förpackningar och fortfarande råder mycket slit och slängmentalitet även om det faktiskt börjar vända. Hurra för det!

Faktum är att vi alla kan bidra till en renare värld mer än vi redan gör, allt handlar bara om att ta det lilla steget till nästa nivå. Jag kan, du kan, din granne kan, din morfar kan, alla kan. Ett enkelt steg som alla kan ta (och bör ta enligt mig) är att ta med sig sitt eget skräp hem när man till exempel varit på stranden eller i skogen. Svårare än så är det inte att bidra. Har man burit dit det så bär man hem det, det är knappast tyngre på vägen hem.

I somras när jag varit bortrest på semester chockades jag av den enorma nedskräpning hemmavid som hunnit bli på den korta tid jag varit borta och gjorde en spontan live på Facebook som blev uppmärksammad av P4 Västmanland som kom för att intervjua mig mitt i den nedskräpade miljön. Jag hade verkligen inte räknat med den enorma spridning min live fick men uppenbarligen är jag inte ensam och min åsikt - att vi måste sluta skräpa ner!

Det finns en förening som heter Håll Sverige rent som kämpar för ett skräpfritt Sverige. De engagerar bland annat skolor och anordnar skräp-plockardagar för kommunerna vilket är toppen men vi alla behöver steppa upp och bidra mer till en skräpfri värld. Allt skräp påverkar miljön och vi alla ska ju leva i den, inte bara den här generationen utan nästa och nästa. 

Greta Thunberg, vår unga miljökämpe, kämpar för en bättre värld och en renare miljö, har hon inspirerat dig att bli mer medveten och vilka förändringar har du i så fall gjort?

Här är några enkla tips på hur du kan bidra till en renare värld: 

  • Investera i tygpåsar istället för att ta nya plastpåsar när du handlar.
  • På vissa matvaruaffärer kan du köpa tygpåsar för frukt och grönt som du kan återanvända.
  • Undvik att köpa produkter som är inplastade, om tillräckligt många bojkottar dessa produkter tvingar vi tillverkarna att göra något åt det.
  • Sopsortera!
  • Handla på secondhand. Jisses vad du kan hitta fynd här!
  • Hur mycket plast har du i ditt hem som lika gärna skulle kunna vara av trä, silikon, bambu, rostfri metall eller bivax?

Den sista punkten är väldigt intressant och värd att fundera över. Nästa gång du behöver ny tandborste kan du köpa en i trä/bambu. Wrapping av bivax gör att du slipper använda plastfolie. Bunkar och skålar av glas med lock av silikon är ytterligare ett exempel och det finns många fler. Tipsa oss gärna om du har fler bra tips som spar på miljön.

Ett vanligt argument är att dessa produkter är dyrare men STOPP NU!

  • för det första håller de mycket längre vilket faktiskt inte gör det dyrare i det långa loppet.
  • För det andra spar det på vår miljö och bara det gör det värt de extra kronorna.
  • För det tredje spar du pengar om du väljer att handla secondhand och som jag skrev ovan. Här finns många fina fynd som bara väntar på dig!

Vid tangenterna, Lissla Hallin

Mejl: [email protected]

Dreamcoast Facebooksida

Dreamcoast Facebookgrupp livsstil och wellness

Dreamcoast Facebookgrupp Konst & kultur 

Dreamcoast Instagram

Dreamcoast Youtube

Instagram: @lissla_hallin

Facebook: Lissla Hallin - lifestyle designer